Ajankohtaista
Ajankohtaisia uutisia
Killan vuosikokous 9.3.2023
Killan vuosikokous pidetään torstaina 9.3.2023 klo 16.45 Aleksanteri-instituutissa. Tarkemmat tiedot ohjelmasta ja ilmoittautumisohjeet löydätte jäsensähköpostista.
Venäjän kaupan killan historiikki
Venäjän kaupan kilta täytti 30 vuotta tammikuussa 2022. Juhlavuonna hallitus on päättänyt julkaista killan historiikin.
Historiikkiin on koottu tietoa killan toiminnasta, Venäjän kaupan asiantuntijoiden artikkeleita eri kausilta sekä kiltalaisten omia muistoja, konkreettisia esimerkkejä kaupanteosta. Se on ainutlaatuinen, monipuolinen tietoteos idänkaupasta viimeisten 30 vuoden ajalta.
Jos olet kiinnostunut historiikista, ota yhteyttä sen toimittajaan Virve Obolgogianiin, puh +358 40 7674212, sähköpostitse vo(at)mimino.fi.
Puheenjohtajan kesätervehdys
Arvoisat kiltalaiset,
yli kaksi vuotta olemme asuneet täysin uudessa ympäristössä. Yritysmaailma on yrittänyt pärjätä ensin pandemiasta johtuvien rajoitusten kanssa ja niitä seurasi Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan ja siitä alkanut pakotteiden “ydinsota”. Pandemian rajoitusten aiheuttamat muutokset kansainvälisessä kaupassa näyttävät tämän päivän valossa jokseenkin pieniltä verrattuna viimeisten kuukausien tapahtuneisiin “tektonisiin” muutoksiin, vaikka moni asia on tänäkin päivänä peräisin pandemian ajoilta. Sota Ukrainassa ja maailman geopoliittisten jakojen vahvistuminen ovat katalysoineet lisää sellaisia ilmiöitä, kuten hintojen nousua ja globaalien toimitusketjujen sakkailua.
Eräässä asiassa olin täysin väärässä. Tasan vuosi sitten kirjoitin: “Onneksi länsimaissa ilmiö (eli inflaatio) ei ole uhkaavaa eivätkä keskuspankit lähde pilaamaan kuluttajan juhlaa koronnostoilla”. Toki vuosi sitten olisitte pitäneet minua vastuuttomana hulluna, jos olisin väittänyt venäläisten ohjusten pommittavan Kiovaa vappuna 2022. Näin paljon alle vuodessa voi muuttua. Uskallan myös väittää, että paluuta vanhaan ei ole. Kaikista näistä tapahtumaketjuista tulee maksamaan tavallinen kuluttaja. Kun lännessä poliitikot, keskuspankit ja ekonomistit puhuvat lähestyvästä taantumasta, kansainvälistä kauppaa ei ole tähän pelastajaksi. Päinvastoin: poliitikkojen ja keskuspankkien pitäisi pelastaa kansainvälinen kauppa.
Suomen ja Venäjän välisen kaupan tilastot ovat karmeaa luettavaa
Tällä hetkellä on turhaa ennustaa Suomen tai Venäjän BKT:n muutosta vuonna 2022. Kun taloustilanne ja geopolitiikka muuttuvat ennennäkemättömän nopeasti, voi sanoa yhden lähes varman asian: molempien maiden taloudet supistuvat.
Osana tätä pudotusta voidaan pitää ulkomaankaupan tilastojen kertomusta. Suomen tavaraviennin arvo Venäjälle väheni 58 prosenttia huhtikuussa 2022 viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Vienti oli arvoltaan 144,3 miljoonaa euroa. Tavaratuonnin arvo Venäjältä kasvoi kolme prosenttia runsaaseen 0,5 miljardiin euroon. Verrattuna tämän vuoden maaliskuuhun viennin arvo laski 22 prosenttia ja tuonnin 47 prosenttia. Huhtikuussa viennissä suurin lasku euromääräisesti oli luokassa koneet ja mekaaniset laitteet sekä niiden osat, johon EU on asettanut myös eniten vientipakotteita. Prosentuaalisesti vastaava lasku oli luokassa sähkölaitteet ja niiden osat, joissa on myös merkittävästi EU:n vientipakotteita. Viennissä kirjattiin laskua lähes kaikkiin muihinkin tavaraluokkiin, paitsi kuparikiven vientiin, joka kasvoi 16 prosenttia viime vuodesta. Kuparikiven osuus Suomen viennistä Venäjälle oli huhtikuussa jopa 57 prosenttia.
Onko mitään hyviä uutisia kansainvälisessä kanssakäymisessä?
Tämän vuoden heinäkuusta lähtien Suomi poistaa pandemiarajoitukset mm. Venäjältä tulevilta matkailijoilta. Parhaassa tapauksessa tämä uutinen lisää kauppaa varsinkin Itä-Suomessa. Mutta matkalla on paljon mutkia: ensin Venäjän on myös sallittava venäläisten turistien vapaa liikkuminen maanteitse. Vaikka rupla on tällä hetkellä “epäterveellisen” vahva, Suomen ostosmatkailuun tarvittavia euroja ei ole helppoa saada Venäjällä eivätkä Venäjällä myönnetyt pankkikortit toimi Suomessa. Samalla venäläisen kuluttajan näkymät ovat yhä synkemmät, kun pakotteet rasittavat Venäjän taloutta ja työttömyys nousee länsimaisten yritysten poistuessa maasta.
Elämme aikoja, jolloin niin sanottu täydellinen myrsky siintää jo taivaanrannalla.
Siitä huolimatta nyt on taas se aika vuodesta, jolloin voi rauhoittua hetkeksi, ainakin ajatuksissa ja tunteissa. Lämmin ja seesteinen Suomen kesä antaa tälle hyvän perustan. On ensimmäinen kesä ilman pandemiarajoituksia, jolloin kesätapahtumille on paljon tilaa.
Hyvää juhannusta ja kaunista kesää kaikille!
Venäjän kaupan killan hallituksen puheenjohtaja
Vladimir Miklashevsky