Ajankohtaista

Ajankohtaisia uutisia

Venäjän kaupan killan historiikki

Venäjän kaupan kilta täyttää 30 vuotta tammikuussa 2022. Juhlavuonna hallitus on päättänyt julkaista killan historiikin. Se on tarkoitus julkistaa perustamispäivänä lauantaina 22.1.2022.

Historiikkiin on koottu tietoa killan toiminnasta, Venäjän kaupan asiantuntijoiden artikkeleita eri kausilta sekä kiltalaisten omia muistoja, konkreettisia esimerkkejä kaupanteosta. Se on ainutlaatuinen, monipuolinen tietoteos idänkaupasta viimeisten 30 vuoden ajalta. Yrityksille tarjotaan mahdollisuus päästä mukaan historian lehdille sponsori-ilmoituksin. Sponsorit saavat kirjan sekä kutsun julkistustilaisuuteen.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä historiikin toimittajaan Virve Obolgogianiin, puh +358 40 7674212, sähköpostitse vo(at)mimino.fi. Sponsori-ilmoituksia kerätään 10.10.2021 asti.

Puheenjohtajan kesätervehdys

Arvoisat kiltalaiset,

Jo puolitoista vuotta ihmismaailma ei ole enää ollut entisellään. Kuten vuosi sitten kirjeessämme ennustimme, uusista prosesseista ja tavoista on tullut kiinteä osa elämäämme. Edelleen on ylellisyyttä, siis oikeastaan mahdottomuutta, käydä viikonloppuna Pietarin Mariinskissa. Vastaavasti venäläisille niin tuttu ja läheinen Suomi on niin vieras ja kaukainen.

Globaalien toimitusketjujen sakkailu on saanut aikaan hintojen nousun, mikä voi rokottaa kuluttajan suunnitelmia. Onneksi länsimaissa ilmiö ei ole uhkaava eivätkä keskuspankit lähde pilaamaan kuluttajan juhlaa koronnostoilla. Toisin on Venäjällä. Halpojen lainojen aika on loppumassa.

Suomen ja Venäjän taloudet nousevat, mutta matalasta pohjasta

Vaikka viime vuonna Suomen talous laski 2,8 prosenttia, mikä oli paljon pelättyä vähemmän, ennusteet nousulle matalasta pohjasta ovat myös maltilliset. Toukokuussa valtiovarainministeriö arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan 2,6 prosenttia tänä vuonna, 2,5 prosenttia ensi vuonna ja 1,5 prosenttia vuonna 2023. Julkinen velka jatkaa kasvuaan.

Täytyy kuitenkin muistaa, että monet alat, esimerkiksi matkailu ja matkustajaliikenne, eivät ole vielä nähneet helpotusta.

Kolmen prosentin pudotuksen jälkeen Venäjä kasvaisi tänä vuonna 2,9 prosenttia, ennustaa Venäjän talouskehitysministeriö. Uusien rajoitusten aalto voi helposti leikata tästä luvusta puolet. Toisaalta, maailman talouden toipuminen nostaa öljynhintoja ja luo puskuria Venäjän talouden kehitykselle.

Maailman talouden nousu on auttanut suomalaistakin viejää, kun tavaraviennin arvo nousi 18,3 prosenttia tämän vuoden huhtikuussa! Suomen tavaraviennin arvo oli huhtikuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 5,3 miljardia euroa. Toki vuoden 2020 huhtikuussa viennin arvo laski 19,2 prosenttia. Tammi-huhtikuussa 2021 yhteenlaskettu viennin arvo nousi 7,4 prosenttia.

Nyt on tarkkaan seurattava, kuinka rokotukset etenevät ja valtiot avaavat omia talouksiaan. Paluu jonkinlaiseen normaaliin ei tapahdu vielä tänä vuonna.

Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin voi rauhoittua hetkeksi, ainakin ajatuksissa ja tunteissa. Lämmin ja seesteinen Suomen kesä antaa tälle hyvän perustan. Rokotusten sallimat vaiheittaiset avaamiset sekä kulutuksen ja viennin kasvu antavat toivoa siitä, että tämän vuoden toinen puolisko olisi yhä valoisampi.

Nähdään Ateneumissa elokuussa!

Hyvää juhannusta ja kaunista kesää kaikille!

Venäjän kaupan killan hallituksen puheenjohtaja
Vladimir Miklashevsky
puh. 040-750 8104
vmikl(at)yahoo.it
www.venajankilta.com

Kaikki uutiset